понеділок, 4 грудня 2017 р.

Декларувати по-новому: хто і як повинен оприлюднювати майно і статки у 2017 році

Рік тому електронні декларації перших осіб країни та депутатів Верховної Ради здійснили справжню «бурю» в українському інформаційному просторі. Вперше кожен бажаючий зміг переглянути статки президента, прем’єр-міністра та міністрів, а також народних обранців. Українці довго обговорювали право власності Петра Порошенка у більш ніж 100 компаніях в Україні, близькому та далекому зарубіжжі, 1,5 мільйона доларів готівкою у Володимира Гройсмана, дорогі ікони, картини та яйця Фаберже, зареєстровані народними депутатами. У 2017 році перелік декларантів дещо змінився. Хто відтепер повинен декларувати майно і яка відповідальність чекає на порушників – читайте далі.

У нашому полку прибуло


Система електронного декларування запрацювала 1 вересня 2016 року. А вже 30 жовтня працівники Національного агентства із запобігання корупції почали перевіряти декларантів «першої хвилі». Їхні колеги «другої хвилі» мали впоратися до 30 квітня 2017 року. Якщо у 2016 році свої статки та майно оприлюднили он-лайн 100 тисяч чиновників, прокурорів та суддів, то у 2017-му до них приєдналося ще близько 700 тисяч декларантів.
Поряд із керівниками закладів охорони здоров’я центрального, обласного і міського рівня, очільниками вищих навчальних закладів та інших наукових установ, а також посадовими особами усіх державних і комунальних підприємств, що подають декларації вже другий рік, з’явились і нові декларанти.
Відтепер декларації подають не лише депутати Верховної Ради, а й їхні колеги з усіх місцевих рад. Серед них – сільські, селищні, міські, районні в містах, районні та обласні. Слід зауважити, що декларації подаватимуть також депутати новостворених об’єднаних територіальних громад. Нагадаємо, що за даними порталу decentralization.gov.ua в Україні на сьогодні створено 614 громад, у яких об`єдналося 3 109 рад. Серед них 24 – на Черкащині (ще в двох громадах вибори відбудуться наприкінці року). В області об’єдналося 96 рад.
Окрім того, декларації подаватимуть усі державні службовці категорії «В» (спеціалісти та підлеглі керівників структурних підрозділів та їх заступників) та посадові особи місцевого самоврядування від 4-ї до 7-ї категорії. Зокрема, до цього переліку входять керівники управлінь і виконкомів, секретарі міських рад, міські голови міст районного значення, сільські та селищні голови, а також керівники об’єднаних територіальних громад.
Декларантами згідно оновленого законодавства стали також усі поліцейські та посадові особи усіх військових формувань, органів прокуратури, СБУ, Національного антикорупційного бюро, дипломатичної служби, податкової міліції, підрозділів цивільного захисту та інших державних органів.
Оприлюднювати власні статки через інтернет, а також рухоме і нерухоме майно відтепер будуть зобов’язані також головні бухгалтери та керівники підрозділів, завідувачі відділів державних і комунальних установ, закладів та організацій, головні лікарі, керівники і заступники організацій та їхніх структурних підрозділів – начальники цехів, завідувачі відділів, майстри, виконроби, бригадири.

Чия це земля?

Якщо у казці «Кіт у чоботях» король вірив селянам «на слово», що земля належить маркізу Карабасу, то декларації будуть ретельно перевірятися. Відтепер їх заповнення може забрати набагато більше часу, ніж раніше, адже окрім рухомого і нерухомого майна, зарплати та інших грошових доходів декларанти реєструватимуть власність та статус за 12-ма новими статтями.
По-перше, в електронному документі необхідно буде вказати об’єкти незавершеного будівництва, навіть якщо заклали лише фундамент, а також земельні ділянки, на яких це будівництво проводиться.
Окрім нерухомості, декларується і цінне рухоме майно. Якщо в декларації «старого зразка» - це були автомобілі, човни і літаки, то нині до списку входять також ювелірні вироби, твори мистецтва та електронні пристрої, вартістю понад 100 прожиткових мінімумів за штуку (понад 168 тисяч гривень).
При цьому цінне рухоме майно, крім транспортних засобів, придбане чи подароване до подання декларантом своєї першої декларації в нову систему, може декларуватися без зазначення його вартості та дати набуття. Хоча, якщо ексклюзивний годинник або діамантове колье декларуються із назвою бренду – перевірити вартість з відкритих джерел зовсім нескладно.
Третє нововведення покликане «вивести на чисту воду» держслужбовців та депутатів, які незаконно збагатилися, придбали фірми та майно і переписали його на родичів. Так, відтепер кожен декларант має реєструвати юридичні особи, бенефіціарним власником (контролером), яких є декларант або члени його сім'ї. Аналогічно реєстрації підлягає майно, формальним власником якого є третя особа, але його контролює і може фактично розпоряджатися ним декларант або член його сім'ї (т.зв. бенефіціарна власність на майно). Також в декларацію обов’язково заноситься інформація про співвласників майна, а також про власників майна, яке знаходиться в оренді чи іншому користуванні декларанта та членів сім’ї.

Mony, mony, mony….

Щодо реєстрації грошей, як готівки, так і на банківських рахунках, перелік статей, які мають бути задекларовані, теж розширився. Тепер окрім заробітної плати, виграшів та дивідендів, декларанти мають оприлюднювати суми залишків коштів на будь-яких банківських рахунках, у тому числі поточних та карткових, а також готівкові кошти. Щодо останнього, сума має бути задекларована, якщо грошові активи перевищують 50 прожиткових мінімумів (84 тисячі гривень).
В електронній декларації, на відміну від паперової, будь-які доходи мають включати інформацію про їх джерело. Наприклад, декларанту треба зазначити, хто зробив подарунок йому або члену сім’ї, виплатив гонорар чи заробітну плату.
Реєстрації також підлягають кошти, позичені декларантом чи членом сім’ї одне одному або третім особам.

Не грошима єдиними

Цікавим нововведенням електронних декларацій є також реєстрація нематеріальних активів та об’єктів інтелектуальної власності. Також кожен декларант має зазначити, чи входить він до будь-яких громадських об’єднаннях та їхніх керівних, ревізійних чи наглядових органів.
Ще одна «новинка» - реєстрація роботи за сумісництвом. Нагадаємо, що на осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування поширюється заборона на сумісництво. Зокрема, вони не мають права займатися підприємництвом та іншою оплачуваною діяльністю, окрім викладацької, наукової і творчої. Також дозволено суміщати роботу в держорганах та органах місцевого самоврядування з медичною практикою, інструкторською та суддівською практикою зі спорту.

Злочин і кара


Якщо за невчасне подання електронних декларацій або приховані від держави статки, раніше загрожувала лише адміністративна чи дисциплінарна відповідальність, то тепер, в окремих випадках, це вважатиметься кримінальним злочином.
Так, за «прострочку» декларанту загрожує адміністративна відповідальність (штраф від 850 до 1700 грн) у разі відсутності поважних причин невчасного подання декларації. Затриматись з декларування без наслідків можна у разі хвороби, відрядження або мобілізації.
У разі умисного неподання декларації настає кримінальна відповідальність. Такі неприємності спіткають декларанта, якщо він не заповнить документ навіть після того, як працівники Національного агентства з виявлення корупції вказали на порушника і надали йому можливість подати декларацію.
Штраф у розмірі від 17 000 до 42 500 грн тягне за собою надання недостовірні відомості стосовно майна вартістю 100–250 прожиткових мінімумів (168 000 – 420 000 грн) .
Якщо ж декларант намагався приховати правду про вартість майна у більш ніж 250 прожиткових мінімумів (420 000 грн), йому загрожує позбавлення волі до двох років. Або штраф від 42 500 до 51 000 грн, або громадські роботи. Таке правопорушення також тягне за собою заборону займати відповідні посади.
У разі, якщо недостовірні відомості стосуються майна вартістю менше 100 прожиткових мінімумів (168 000 грн), то можлива лише дисциплінарна відповідальність (догана, попередження про неповну службову відповідність; затримка до одного року у присвоєнні чергового рангу або у призначенні на вищу посаду).
P.S. Нагадаємо, що у 2017-му році подається 4 типи декларацій: декларації перед звільненням, декларації наступного року після звільнення (мають бути подані з 1 січня до 1 квітня), декларації претендентів на посади суб’єктів декларування та щорічні декларації. Останні мають бути подані з 1 січня по 1 квітня. Тож, уже буквально за місяць, 800-тисячна «армія» декларантів розпочне звітуватися за придбане та зароблене у 2017-му році.

Ірина Семенова, фахівець з планування і проведення pr-кампаній ГО «ПРОТИ КОРУПЦІЇ»

Матеріал підготовлений в рамках співпраці з проектом ПРООН «Прозорість і доброчесність публічного сектору», проекту «Конфлікт інтересів у діяльності місцевих депутатів Черкаської області»

Немає коментарів:

Дописати коментар