неділя, 1 березня 2015 р.

Черкаські рятувальники поділилися успішним досвідом адаптації вимушених переселенців




Фахівці обласної рятувальної служби стали тренерами на Всеукраїнській інтерактивній конференції організацій, що працюють з внутрішньо переміщеними особами. Керівник психологічної служби Управління ДСНС у Черкаській області Леся Коротяєва та фахівець прес-служби Ірина Коваль розповіли про успіхи черкащан в адаптації внутрішньо переміщених осіб та поділилися секретами надання першої психологічної допомоги вимушеним мігрантам, а також проведення грамотної інформаційної політики щодо тимчасово переміщених осіб.

Інтерактивна конференція зібрала 80 учасників із різних куточків України. Серед них – вимушені переселенці, громадські активісти, волонтери, представники громадських організацій, психологи, журналісти, урядовці та депутати Верховної Ради. Організаторами заходу стали члени представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та ГО «Інститут Республіка». Партнерами конференції виступили Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Черкаській області, ініціатива «Восток СОС», Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій, ініціатива «Донбас СОС», Центр громадянської просвіти «Альменда» та проект «Сприяння діалогу і примиренню в регіонах України».

Учасники заходу змогли ознайомитися з низкою урядових та громадських ініціатив, спрямованих на допомогу вимушеним мігрантам, а також почути історії успіху переселенців, які не лише змогли успішно адаптуватися на новому місці, а й почали допомагати іншим тимчасово переміщеним особам.

Черкаські ноу-хау

Справжнім відкриттям для учасників конференції стали успішні проекти, започатковані черкаською обласною рятувальною службою, громадськими активістами та активними переселенцями, що нині проживають на Черкащині. Зокрема, високо оцінила діяльність Черкаського обласного координаційного центру по роботі з тимчасово переміщеними особами депутат Верховної Ради України від партії «Самопоміч» Ганна Гопко.

- Цей координаційний центр, до якого входять і державні структури, і волонтерські та громадські організації, серед яких і черкаський осередок Спільноти Біженців з Донецька та Сходу України – зразок успішної співпраці держави, волонтерів, громади та самих переселенців, які будують своє життя на новій території, - зауважила Ганна Миколаївна.

Зацікавили присутніх також черкаські ініціативи з підготовки волонтерів, що відвозять гуманітарну допомогу у зону АТО – вишколи та майстер-класи з поведінки у надзвичайних ситуаціях, які спільними зусиллями проводять черкаські рятувальники та члени Координаційної ради сил Майдану Черкащини. Успішних досвід черкащан планують перейняти й в інших регіонах. 

Навчити за 45 хвилин

Другий день конференції був присвячений численним майстер-класам від журналістів, психологів та юристів. Одночасно на трьох навчальних майданчиках відбувались 45-хвилинні тренінги на теми роз’яснення прав переселенців та надання юридичної допомоги, психологічної адаптації вимушених мігрантів та забезпечення інформаційної безпеки нашої держави.

Тренінг керівника психологічної служби Управління ДСНС у Черкаській області Лесі Коротяєвої зібрав кілька десятків слухачів, адже як для психологів, так і для самих вимушених мігрантів, виявилась надзвичайно цінною інформація про надання психологічної допомоги особливо вразливим верствам переселенців: дітям, вагітним жінкам та літнім людям.

- Ми працюємо з цими людьми кожного дня, адже нові вимушені мігранти постійно прибувають на територію Черкащини. Окрім цього, ми до цього часу надаємо психологічну допомогу та супровід тим людям, які прибули до нашої області ще у квітні-травні, на початку бойових дій, - зауважила Леся Коротяєва.


Багато зацікавлених зібрав також тренінг для непрофесійних журналістів, який провела фахівець прес-служби Управління ДСНС у Черкаській області Ірина Коваль. Люди, що не мають журналістської освіти, проте увесь час працюють з інформацією, дізнались про базові правила побудови журналістського тексту, навчились відрізняти фактаж від пропагандистських «фейків», а також опанували мистецтво створення заголовків.

- Моїм завданням було навчити групу користуватися правилом «перевернутої піраміди», географічного, хронологічного та емоційного наближення, а також базовими правилами створення інформаційної замітки. Незважаючи на досить стилі часові рамки, група впоралась «на відмінно». З допомогою здобутих знань учасники тренінгу зможуть уже зараз почати створювати об’єктивні та читабельні матеріали про внутрішньо переміщених осіб, - підсумувала Ірина Коваль.

За результатами конференції представникам черкаської обласної рятувальної служби вдалось налагодити зв’язки із організаціями, що працюють із вимушеними мігрантами у різних регіонах та навіть запланувати кілька спільних проектів.


Немає коментарів:

Дописати коментар