четвер, 8 лютого 2018 р.

Одна з 31: голови районних рад Черкащини допустили масу помилок, заповнюючи декларації

У Черкасах підвели підсумки проекту «Конфлікт інтересів: що впливає на місцевого депутата
на вчинення чи невчинення дій під час виконання своїх представницьких повноважень».
Під час заходу керівник ГО «Проти Корупції» Юрій Путря та фахівець з планування і проведення pr-кампаній цієї ж ГО Ірина Семенова розповіли про результати аналізу декларацій голів районних рад та їхніх заступників відповідно до вимог законодавства.
Так, було проаналізовано 31 декларацію (19 голів районних рад та 12 заступників, у 7 районах представники ГО не знайшли інформації про чинних заступників районних рад, у Чорнобаївському районі нині нема ні голови, ні заступника, тому аналізували декларації екс-заступника та екс-голови ради).
Цілком правильно було заповнено лише 1 декларацію – екс-заступника голови Чорнобаївської районної ради Анатолія Нужного.
У інших деклараціях були виявлені типові помилки:
1. Невказана вартість нерухомого (будинки, квартири, гаражі, земельні ділянки) та
рухомого майна. Або вартість вказана вибірково. Таке порушення прослідковується у половині декларацій. Наприклад, у декларації Валентини Любомської, голови Тальнівської районної ради,  вказано дві квартири, гараж, три земельні ділянки та дачний будинок. При цьому вказана вартість лише двох земельних ділянок. А в декларації заступника голови Лисянської районної ради Олександра Галушка відсутня вартість його авто Opel Combo 2001 року випуску. У декларації керівника Черкаської районної ради Олексія Собка вказана вартість 8-ми земельних ділянок із 14. 6 «неоцінених» ділянок перебувають у 100% власності сім’ї Собків.
2. Вартість майна дуже  занижена або вказана за цінами 20-річної давності. Наприклад, голова Драбівської районної ради Юрій Дзега у своїй декларації повідомляє, що володіє житловим будинком на 82 квадратних метри у селі Степанівка Драбівського району, який коштує всього 3 тисячі гривень. Зауважимо, що в деклараціях є розділи: вартість на дату набуття та вартість за останньою оцінкою. Більшість декларантів поставили в цих графах однакові суми, ігноруючи реальну ринкову вартість свого майна. Або ж, в уточнюючих деклараціях, вказали різні суми, але все одно неправдоподібно низькі. Так, наприклад, заступник голови Корсунь-Шевченківської районної ради Петро Пустільник вказує, що його дружина володіє 36-метровою квартирою в Корсуні, придбаною за 20 тисяч гривень у 2010 році та оціненою у 45 тисяч гривень на сьогодні. А голова Шполянської районної ради Олександр Кузуб задекларував квартиру у Шполі на 55 квадратних метрів за 9,5 тисяч гривень (придбану у 1996 році), хоча в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно знаходимо справжню вартість квартири на той час – 105 тисяч гривень, а за нинішньою ринковою ціною вона коштує як мінімум 500 тисяч.
3. Приховування бізнесу. Кілька декларантів приховали свій бізнес або бізнес своєї родини,
заповнюючи документи. Так, керівник чигиринської районної ради Валентина Алєксєєвець не вказала у своїй декларації, що її чоловік Олександр з липня 2006 року володіє магазином на 84 квадратних метри та земельною ділянкою під ним на 520 метрів. Немає жодного слова про це майно і в декларації самого Олександра Алєксєєвця, як депутата Чигиринської районної ради. Хоча всі ці дані є в Реєстрі прав власності на нерухоме майно у вільному доступі.
Заступниця голови Христинівської районної ради Лариса Федичканич приховала у декларації фермерське господарство «Андрій», що з 1999 року, тобто вже понад 18 років, належить чоловікові декларанти Василю Федичканичу. Про це свідчать дані порталу YouControl. На цьому ж ресурсі знаходимо фінансово-майновий стан суб’єкта за 2016 рік. Чистого прибутку на кінець 2015 року – 140-150 тисяч гривень. На кінець 2016 – 220 – 230 тисяч.
4. Приховування нерухомості. Заступник голови Черкаської районної ради Олексій Степанюк
приховав від держави квартиру у Черкасах, площею 66 квадратів. Згідно Реєстру прав власності на нерухоме майно він володіє 1/3 квартири ще з 2009 року. Така ж частка належить його екс-дружині, що проживає з декларантом під одним дахом. Враховуючи, що мінімальна вартість такої квартири у Черкасах 30 тисяч доларів, чиновник приховав від держави як мінімум 543 тисячі гривень.
Голова Кам’янської районної ради Сергій Сундуков приховав у своїх деклараціях квартиру на 44 квадрати, придбану 31 грудня 2016 року за 12 тисяч гривень (і знов неправдоподібно низька ціна!) Цю інформацію знаходимо в декларації його дружини, Влади Сундукової, головного спеціаліста відділу економічної торгівлі і розвитку Кам’янської РДА.
А в декларації  заступниці голови Христинівської районної ради Лариса Федичканич «загубилася» земельна ділянка на півгектара у селі Ліщинівці, що на Христинівці, зареєстрована на її чоловіка Василя Федичканича у 2016 році. Про це свідчить інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
5. Великі суми, що безслідно зникають. У декларації голови Шполянської районної ради  Олександра Кузуба у 2015 році зареєстровано 12 мільйонів (!) гривень готівкою. У декларації за 2016 рік 166,5 тисяч готівкою та на рахунках і близько 20 тисяч сплачених до банку за кредитом. Куди поділись готівкові мільйони з попереднього року – невідомо. Жодних великих покупок, інвестувань чи позичених грошей декларація 2016 року не відображає.

6. Неправдоподібно низькі доходи. Очільник Смілянської районної ради Володимир Грошев у 2015 році декларує 46,5 тисяч гривень доходу сім’ї (його та дружини) за рік. Незрозуміло як пара утримує двох дітей та елементарно заправляє авто KIA OPIRUS за 211,5 тисяч гривень, яке має у власності. Нагадаємо, що позичені гроші, а також кошти, які зберігаються вдома у готівці керівники районних рад та їхні заступники також мають декларувати.
7. Відсутність житла (навіть орендованого). Навіть якщо чиновник орендує житло або живе у ньому за якимись іншими умовами, він зобов’язаний вказати це у декларації. Як і співмешканців, з якими проживає і веде спільне господарство, навіть якщо не перебуває у шлюбі. Наприклад, заступник голови Смілянської районної ради Василь Латенко у декларації вказує, що житла у нього немає. Проте, при реєстрації підприємства з виробництва меблів, яким декларант володів до 2011 року, вказана точна адреса проживання, а за нею зареєстрована власниця будинку, з якою заступник голови райради проживає і веде спільне господарство. Тобто, Латенко не вказав ні нерухомості в якій проживає, ні співмешканки. Осіб, які не вказали жодного житла, серед проаналізованих декларантів двоє.
8. Приховування членства в партіях та громадських організаціях. Заступник голови Черкаської районної ради Олексій Степанюк приховав у декларації, що є одним із засновників нині діючої Черкаської районної організації народної партії. А заступник  голови Уманської районної ради Петро Бабкін приховав у декларації, що він та його дружина Марія є засновниками нині діючої «Уманської регіональної кредитної спілки» (створена у 2004 році). Проте цю інформацію знаходимо в системі You Control. А голова Катеринопільської районної ради Віталій Верета не вказав, що є засновником громадської організації «Спілка учасників АТО Катеринопільщини».
9. Конфлікт інтересів. Голова Христинівської районної ради Анатолій Бордун та його заступниця Лариса Федичканич, будучи депутатами Христинівської районної ради, не повідомили засідання районної ради про реальний конфлікт інтересів. Фактично ці особи не мали права висувати свої кандидатури на займані посади та брати участь у голосуванні і відповідатимуть за це перед законом. Ця інформація з’явилася на сайті Христинівського районного суду Черкаської області. А очільниця Тальнівської районної ради Валентина Любомська підозрюється всеукраїнським рухом проти політичної корупції «Під контролем» в ухилянні від підрахунку збитків та повернення податків до районного бюджету після приватизації державного підприємства Тальнівського комбінату хлібопродуктів її однопартійцем. Сума податків з доходів підприємства після приватизації зменшилася на 31 %, реально сплачено до бюджету 0,84 %. Порушення: ст. 22 «Закону про запобігання корупції», ст. 364 КК України “Зловживання владою або службовим становищем». Відповідальність: карається виправними роботами, або арештом, або обмеженням волі, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю. Активісти руху оскаржили порушення в ГПУ та прокуратура Черкаської області; ДФІ у Черкаській області (державна аудиторська служба у Черкаській області); територіальні органи ДФС у Черкаській області та керівні органи Радикальної партії Олега Ляшка.
Також 5 осіб, задекларували  незавершенне будівництво , що містить у собі ризик декларування недостовірної інформації, оскільки за таку нерухомість інколи видають будинки у жилому стані.
Результати перевірок систематизовані в єдиний внутрішній реєстр, який згодом буде опублікований. Згідно статистики перевірок 45% е-декларацій мають високий корупційний ризик і 35% мають середній корупційний ризик.
Покарання за приховування майна у деклараціях
Згідно нового антикорупційного законодавства, штраф у розмірі від 17 000 до 42 500 грн тягне за собою надання недостовірних відомостей стосовно майна вартістю 100–250 прожиткових мінімумів (168 000 – 420 000 грн).
Якщо ж декларант намагався приховати правду про вартість майна у більш ніж 250 прожиткових мінімумів (420 000 грн), йому загрожує позбавлення волі до двох років. Або штраф від 42 500 до 51 000 грн, або громадські роботи. Таке правопорушення також тягне за собою заборону займати відповідні посади.
У разі, якщо недостовірні відомості стосуються майна вартістю менше 100 прожиткових мінімумів (168 000 грн), то можлива лише дисциплінарна відповідальність (догана, попередження про неповну службову відповідність; затримка до одного року у присвоєнні чергового рангу або у призначенні на вищу посаду).

Детальніше аналіз кожної декларації – на сайті zmi.ck.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар