субота, 25 квітня 2015 р.

Воля України або смерть
На Чигиринщині тривають святкові дійства по ушануванню героїв Холодного Яру
Розмаїття прапорів, барвисті вишиванки та віночки, камуфляж, оселедці і щирі посмішки патріотів з усіх куточків нашої держави – саме таким постало славне козацьке місто Чигирин сьогодні. Другий день поспіль на Чигиринщині тривають заходи по ушануванню героїв Холодного Яру. Цьогоріч на святкуванні – жодної «шароварщини», адже крокуючи в ногу з вигуками «Слава Україні» йдуть герої сучасні – воїни АТО. У когось – пошматовані війною тіла, у когось – душі, але в кожного в очах – незламність і бажання боротися до кінця.
Ніч в музеї
А розпочалися святкування, як і будь-яка приємна справа, ще напередодні вночі. У краєзнавчому музеї села Мельники для всіх бажаючих було влаштовано незвичайне дійство – ніч у музеї. Планувався захід як сімейне свято, і, за словами як учасників, так і організаторів, перевершив усі сподівання.
-                     Ви, мабуть, знаєте про всеукраїнську акцію «Ніч в музеї», яка покликана привабити молодь та й людей середнього віку до відвідування музеїв, показати, що це не нудно, а надзвичайно цікаво та пізнавально – доторкнутися до глибин історії . У черкаських музеях ця акція уже кілька разів відбувалась, а от невеличкі музеї досі лишались поза увагою. Дуже хотілося, щоб це було щось особливе, тому ми включили в програму квести, козацькі випробування, а також різноманітні майстер-класи, серед яких плетіння ляльки-мотанки, розпис по тканині та усілякий хенд-мейд, - розповідає екскурсовод філіалу «Холодний Яр» НІКЗ «Чигирин» Ольга Галушко.
Усі учасники успішно пройшли випробування, довівши, що вони дійсно «козацького роду». А виготовленням ляльки-мотанки особливо захопилися… хлопці!
-                     Лялька-мотанка у нас на Слобожанщині називається куколка. Роблять їх як з ниток та матерії, так і з кукурудзяних качанів, соломи та інших підручних матеріалів, - розповідає майстриня з Сумщини Галина Гукова. – Мотанки роблять на різні випадки життя – для одужання дитини, на весілля, на хрестини та й просто – на щастя, на багатство, на добро. Під час майстер-класу ми виготовляли вузликову ляльку в головку якої заклали вовну, зерно і гроші. І що цікаво, з найбільшим ентузіазмом ляльок виготовляли сам хлопці та чоловіки! Саме вони найбільше захопилися процесом.

Бог на боці правди, світла та добра

Після насиченої ночі поціновувачі українських народних традицій мали можливість відчути волелюбний козацький дух у Чигирині – на Замковій горі та в бастіоні Дорошенка відбулася святкова хода та молебень за мир в Україні. Правив молебень Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. У зверненні до чигиринців та гостей міста Святійший наголосив на тому, що перемога у війні Росії проти України – на боці правди, світла та добра. Адже Бог завжди допомагає лише світлим силам.
-                     Чи допоможе Бог тим, хто на боці брехні та зла? - звернувся Філарет до  вірян. – Звісно – ні. Перемога завжди з тими, на чиєму боці правда.
Натхненні словами патріарха, сучасні герої України, обпалені війною та ті, хто лише збирається в зону АТО,  вирушили маршем до місцевого стадіону. Там відбувся парад учасників АТО, військовий та медичний вишколи, а також дитячий конкурс «Малюнок воїну». І звідти ж, під пісні бандуристів, цимбалістів та кобзарів урочисто провели на фронт новобранців полку «АЗОВ» -  сучасних козаків на захист рідних теренів.

Далі буде…
Та на цьому урочистості, звісно, не завершуються. 26 квітня у селі Мельники відбудеться покладання квітів до пам’ятника Юрієві Горліс-Горському та вшанування могил Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака та його козаків. На території Мотрониного монастиря буде відкрито пам’ятник сотникові Іванові Компанійцю, а на хутор  і Буда – покладання квітів до пам’ятника Небесній Сотні та фестиваль патріотичної пісні.

P.S. А ще на цьому святі в Чигирині ми зустріли Дмитра Яроша. Без візиток, але зате з газетою "Нова Доба". :)


Ірина Коваль

Немає коментарів:

Дописати коментар