вівторок, 7 липня 2015 р.

Про реформи – доступно та ефективно




Експерти офісів реформ удосконалювали свої комунікаційні навички

   Представники «Офісів реформ» з усієї України пройшли навчання та удосконалили комунікативні навички під час семінару шведсько-українського проекту "Підтримка децентралізації в Україні". Тренерами-модераторами на семінарі  стали експерти проекту Єва Калнінья та Андрій Худик.


Насичена дводенна програма семінару передбачала спілкування та обмін досвідом між учасниками, а також створення комунікаційних моделей поширення знань про реформу для різних цільових аудиторій.
Також учасники могли поставити запитання експертам - директору з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолію Ткачуку, експертам проекту "Підтримка децентралізації в Україні" Яну Герчиньскі та Сергію Марченку.
Питаннями, що найбільше цікавили представників «Офісів реформ», виявилися – фінансова децентралізація, реформа освіти та медицини, майбутній механізм обрання та статус старост, роль обласних рад у процесі остаточного ухвалення перспективних планів.
- Оскільки законодавчо-нормативна база не була до кінця допрацьована, вийшло так, що на процес ухвалення перспективних планів об’єднання громад почали сильно впливати обласні ради, окремі представники яких незацікавлені в реформі та використовують це питання для політичного популізуму. Тому, у новому законопроекті, який нині готується у Мінрегіонбуді є позиція щодо того, щоб обласні ради не мали остаточного впливу на ухвалення чи не ухвалення перспективного плану, - пояснив Анатолій Ткачук. – Загалом же,  у світі існує практика накладання штрафів на депутатів місцевих рад, які утримались від голосування або проголосували проти питань, важливих для громади, тобто займаються саботажем і не відвідують сесії. Чи може бути застосована така практика в Україні?  
Вважаю, що
якщо обласна рада своїми діями загрожує розвитку громад і не виконує свої функції, то її можна розпустити і переобрати.
Також експерти повідомили про те, що у «мінрегіонбудівському» законопроекті також уточнено статус та механізм обрання старост. Уже незабаром законопроект буде винесений на розгляд Верховної Ради України.

Немає коментарів:

Дописати коментар