середа, 2 вересня 2015 р.

Від ідеї – до проекту




Молодь з різних куточків Черкащини «креативила» у Медведівці

  

Ночівля на другому поверсі краєзнавчого музею у седі Медведівка,  посиденьки біля вогнища під гітару, акро-йога і ще багато різних цікавинок чекало молодь з різних куточків Черкащини в триденному таборі «Школа громадської активності». У такій-от невимушеній, неформальній атмосфері школярі та студенти, представники громадських організацій та ініціатив знайомились, ділилися досвідом та створювали власні проекти. У цьому їм допомагали медіа-тренери, спеціалісти з проектного менеджменту, волонтери ООН та представники «Британської ради».



- Табори в Холодному Яру ми проводимо кілька років поспіль. Попердні мали екологічне спрямування, були направлені на вивчення історії рідного краю, знаймства молоді зі звичаями та традиціями українців. На цьому ж таборі ми вирішили поставити перед собою більш практичну мету – навчити активну молодь правильно формулювати свої ідеї та перетворювати їх у проекти, які можна було б подавати на фінансування іноземним донорським організаціям. Для цього запросили журналістів з телеканалу «Громадське Черкаси», та газети «Нова Доба», а також представників «Національного екологічного центру» і «Британської ради», - розповідає керівник громадського інституту розвитку краю «ГІРКа» Ольга Галушко. – Партнерами заходу виступило обласне Управління у справах сім’ї, молоді і спорту, Черкаський обласний молодіжний ресурсний центр та національний історико-культурний заповідник «Чигирин».  
 
Від еко-хостелу до соціального спортивного залу

Ідеї учасники заходу мали найрізноманітніші: еко-хостел на другому поверсі Медведівського музею, соціальний спортивний зал імені загиблого героя АТО Сергія Амброса в Черкасах, лінгвістичний клуб у Золотоноші та «фабрика творчості» у Каневі. Над оформленням ідей у конкретні проекти, прорахуванням можливих ризиків та залученням фінансування учасники мали можливість попрацювати у групах та отримати поради і консультації від тренерів.
- На цей захід я приїхала, як тренер з питань роботи зі ЗМІ та створення власних інформаційних продуктів, проте, мала можливість долучитися, і як учасник, до створення проектів. Прийшло на думку, що кімнати другого поверху музею, де ми ночували дві ночі, можна було б перетворити на еко-хостел. Ночівля у музеї – це цікаво, нестандартно, захоплююче, а якщо це ще й частина квесту – то допомагає згуртувати команду, яка приїхала на екскурсію чи відпочинок. Разом з тим, люди могли б використовувати це приміщення безкоштовно, а натомість – кілька годин в день виконувати волонтерські роботи по ремонту та реконструкції музею, - зазначила одна із тренерок табору Ірина Коваль.
 
Більшість ідей учасників табору була соціального спрямування, як-от бізнес-клуб для молодих мам Черкас чи «фабрика творчості» - майданчик для проведення ярмарок та майстер-класів для майстрів-початківців у Каневі. Серед цих проектів – і соціальний спортивний зал імені загиблого АТОвця Сергія Амброса в Черкасах. Свою ідею в життя уже впроваджують його бойові побратими – учасники цивільного корпусу полку «Азов». Із вересня в соціальному спортивному залі розпочнуть діяти різні секції, зокрема – із фітнесу та акро-йоги. Ціни в залі мають бути найнижчими в місті, а для соціальнонезахищених верств населення, як наприклад, дітей-сиріт чи дітей з багатодітних сімей відвідування планується зробити взагалі безкоштовним.
- Це не лише збереження пам’яті про нашого побратима Сергія Амброса, який віддав життя, захищаючи Україну, це й популяризація здорового способу життя та наш вклад в розвиток міста, - кометує «азовець» Микола Дарменко.
Активісти сподіваються, що їхні ідеї будуть підтримані керівництвом їхні рідних міст, адже кожна з них спрямована на створення сприятливого середовища для фізичного та духовного розвитку.

2 коментарі: