вівторок, 1 вересня 2015 р.

Медведівка готується стати центром об’єднаної громади



Згідно перспективного плану об’єднання громад село Медведівка має стати центром об’єднаної громади. Навколо села мають згуртуватися 9 сіл та хутір. Та не всі сусіди згодні об’єднуватися навколо села, хоча Медведівка споконвіку була центром торгівлі та різних промислів для всього Чигиринського краю.
- Спочатку у нас планувалося утворити дві громади з центрами у Медведівці та Чигирині. Люди були проти, тож кількість громад збільшили, додавши ще адмінцентр у селі Трушівці, - розповідає секретар Медведівської сільської ради, в.о. голови села Медведівка Олена Легоняк. – У Медведівці та Зам’ятниці працювала ініціативна група і ця робота дала позитивні результати – люди згодні об’єднуватись. Згоду надало також село Мельники (до Мельниківської сілської ради входить також хутір Буда). А о Головківська сільська рада згоди поки не дає. У них профіцитний бюджет, тож вважають, що можуть прожити на самоокупності.

Новий водогін – спільна турбота

Але медведівчани впевнені – об’єднуватися потрібно і реформи неминучі. Адже глобальні проблеми, як-от з водопостачанням чи газифікацією, гуртом сусіднім селам вирішувати легше.
Так, незважаючи на розташування на берегах річки Тясмин, Медведівка має проблеми з водогоном. Стара водонапірна башта буквально «згнила» і вийшла з ладу. Інша – в оренді у ТОВ «Золотоніський бекон». Води в оселях медведівчан інколи немає по кілька днів. Щоб вирішити цю проблему, селяни взяли участь у спільному проекті ПРООН/ЄС «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» і перемогли. На побудову нової водонапірної башти їз необхідних 250 тисяч гривень 20% виділив сільський бюджет, 75% – Євросоюз, і 5% (а це близько 100 гривень для понад 200 ведмедівчан) – уже майже назбирали селяни. Проектна документація вже виготовлена, тож до кінця жовтня роботи мають бути завершені.
- Для втілення цього проекту в життя ми створили громадську «Медведівка», - зазначає голова ГО «Медведівка» Микола Чиженко. – Треба показати людям успіх у якійсь невеликій справі, тоді у них з’явиться бажання брати відповідальність за своє життя на себе, бо вони знають, що реально можуть впливати на розвиток села.

Немає коментарів:

Дописати коментар