четвер, 3 вересня 2015 р.

На Тальнівщині обговорили перспективи об’єднання громад


Експерти «Офісу реформ» здійснили чергову робочу поїздку Черкащиною.


Представники «Офісу» завітали до Тального на зустріч з керівництвом РДА та секретарями сільських рад. Учасники зустрічі обговорили можливі варіанти об’єднання територіальних громад.

- У Тальнівському районі замість однієї прагнуть створити 7 громад, адже більшість із них вважає себе спроможними. Проте, варто пам’ятати, що крім бажань жителів існує іще методика, за якої громади мають право об’єднуватися. Зокрема сільська рада, яка не має власного майна не може бути адмінцентром. Також адмінцентром не можуть бути громади, в яких проживає менше 250 дітей шкільного віку і 100 дошкільного, - зазначив експерт «Офісу реформ» Сергій Слинько.
 Цікавили присутніх і інші питання, зокрема,  чи будуть делеговані права нотаріального завірення старостам, також як будуть реєструватися акти цивільного стану і хто буде виконувати ті функції, які зараз виконує сільрада.

- Ми роз’яснили, що староста буде наділений тими функціями, які йому делегує рада об’єднаної громади. Отже, якщо громадянам важливо надати функції нотаріального посвідчення старостам, то можна запропонувати внести цю пропозицію через депутатів Верховної Ради України. Тим більше, що по Тальнівському району було обрано 3 депутати-мажоритарники, - зауважив Сергій Слинько.
 
Багато питань від присутніх було також по оптимізації кадрів, адже штати згідно реформи, навпаки збільшаться. Експерти «Офісу» роз’яснили, що після реформи людям не доведеться їхати в район до свого спеціаліста з соцзахисту, а цей спеціаліст буде ближче до них у адмінцентрі об’єднаної громади. А звільнені спеціалісти з РДА будуть затребувані у адмінцентрах об’єднаних громад.
 
- Загалом присутні секретарі сільрад мають побоювання, що ця реформа забере у них і наявні кошти, тому багато розпитували про особливості її впровадження, про податки та збори, які повертатимуться у громаду, а також про нові функції об’єднаних громад. А загалом же присутні погодились на тому, що реформа уже іде і потрібно активніше працювати, щоб отримати якнайбільше вигод, - підсумував Сергій Слинько.

Немає коментарів:

Дописати коментар