четвер, 13 серпня 2015 р.

«Я завжди була за об’єднання. Проти реформи ті, хто боїться відповідальності»



 

Невгамовна голова села Балаклея Олена Ковальська на своїй посаді уже 13 років.
Вже тричі Олену Миколаївну переобирали очільником села і ні разу ні жителі Балаклеї, ні сусіднього Теклиного, яке входить до Балаклеївської сільської ради, не пошкодували про свій вибір.


- Я з молодості звикла до керівних посад і відповідальності. У 26 років стала секретарем партійної організації та заступником голови місцевого колгоспу. Потім у 2002-му році змінила на посаді сільського голову-пенсіонера. Я ж звідси, сільська, то й ці проблеми мені болять і хвилюють мене.
За три «каденції» Олені Ковальській вдалося змінити Балаклею до невпізнаваності. Повністю відремонтували два дитячих садки, в одному зробили добудову, а третій звели «з нуля». Провели ремонти у двох фельдшерсько-акушенських пунктах та амбулаторії з денним стаціонаром, «перепрофілювали» приміщення колишньго профтехучилища під музей та будинок культури, відремонтували частину доріг та освітлили вулиці. Про те, що відучившись та пройшовши практику у Маньківському районі, ще зовсім юною повернулась у рідне село, Олена Миколаївна не пожалкувала ні разу.
- Я вважаю, що у селі кожен клаптик землі повинен приносити прибуток. Тому й завжди виступала за об’єднання громад. Адже тоді громади отримують і гроші, і повноваження. От я, скажімо, уже цілий рік не можу оформити документи для того, щоб виставити на аукціон та здати в оренду сільський ставок. Чомусь, за нашим законодавством це повинно вирішуватись аж в Кабміні. Та хіба ж в Кабінеті Міністрів краще знають, що потрібно нашому селу? – обурюється сілький голова. – І ще, як мінімум рік, доведеться провозитися з оформленням документів. А тим часом, ставок уже б давно міг приносити селу прибуток.
За словами Олени Ковальської, об’єднання бояться лише ті голови сіл, які не впевнені у собі і бояться відповідальності, адже зараз усі негарадзи ще можна «списати» на уряд, президента чи прем’єра. А після децентралізації доведеться самому відповідати перед громадою за розподіл коштів, які село отримає від ПДФО, акцизів та інших податків.
- Ми село цілком самодостатнє. Коли я прийшла на цю посаду, то бюджет виконувався на 58% - не було навіть з чого людям зарплату платити. А нині показник – 237%. Це ж непорівнювані цифри. Ми беремо участь у всіх конкурсах та програмах, як всеукраїнських, так і міжнародних. От, наприклад, дитячий садок «Берізка» частково відремонтували за кошти проекту ЄС/ ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (за умовами програми більшість коштів на певний проект виділяє Євросоюз, частину – обласний та районний бюджети і 10% - збирає сама громада села). У бібліотеці – комп’ютер, ноутбук, WF – все це завдяки перемозі у конкурсі Української бібліотечної асоціації за проектом «Бібліотека – громада: відкритий простір» за підтримки фонду «Монсанто». Але для того, щоб мати результати, треба працювати. І неможливо порівняти роботу сільського голови у селі, де 300-500 жителів, і там, де 12 тисяч, як, наприклад, у Червоній Слободі. А зарплату такі сільські голови отримують однакову, тож і населені пункти необхідно, хоч більш-менш уніфікувати.
Розвінчує Олена Ковальська і міф про те, що малі села нічого не вирішуватимуть у громаді на прикладі своєї ж власної сільської ради.
- До нашої сільської ради входить Балаклея, де живе 4,5 тисяч людей та Теклино на  600 осіб. Але на сьогодні Теклине з газом, з цифровою телефонізацією та 100% вуличним освітленням. Там сьогодні дитячий садочок, який бере участь у програмі ПРООН, там фельдшерський пункт із ремонтом, поштове відділення, клуб. Село розвивається, і селяни самі пропонують мені допомогу в проведенні роз’яснювальної роботи. І в той же час  ми звернулися до своїх сусідів – Малоконстантинівської сільської ради (600 осіб) та Староконстянтинівської сільської ради (5 600 осіб) з пропозицією про об’єднання в одну громаду з центром у Балаклеї, а вони нам відмовили. Адже звикли жити за інерцією – гроші на основні потреби, «для виживання» та на зарплату, хоч в кінці року, але держава виділить. Але ж окрім того, можна ще розвиватися! Покращити шкільну освіту, щоб сільські діти за рівнем знань не поступалися міським і не їздили в ліцеї та гімназії в область, а мали можливість отримувати якісну освіту на місці. Це ж саме стосується і медицини, і культури. Ще одним фактором, який трохи заважає об’єднанню, я вважаю «загравання» політиків із виборцями. Замість того, щоб пояснювати механізми і переваги реформи, частина кандидатів у депутати просто займається популізом, йдучи на повідку у настроїв селян того чи іншого населеного пункту. Якщо ми вже вирішили іти в Європу, то маємо виконувати взяті на себе зобов’язання і триматися однієї лінії.
За словами Олени Миколаївни, кожному сільському голові просто варто порахувати, скільки коштів село має зараз, та скільки отримає після об’єдання громад, а також на  що ці гроші варто було б інвестувати. Тоді відразу пропадуть всі сумніви.
- 25 жовтня пройдуть вибори, і жоден сільський голова не має гарантії, що його оберуть. Тому наше основне завдання зараз – не чекати «пілотних проектів», а брати на себе відповідальність і наполегливо працювати. Адже саме це – запорука процвітання наших сіл.

Немає коментарів:

Дописати коментар