четвер, 20 серпня 2015 р.

Експерти «Офісу реформ» провели зустріч у Звенигородському районі


14 серпня у Звенигородці відбулися публічні обговорення процесу об’єднання у спроможні територіальні 
громади з громадськими організаціями, представниками райдержадміністрацій, профспілок і активними місцевими активістами. В ході зустрічі експерт офісу реформ Сергій Слинько надав роз’яснення особливостей об’єднання та принципів формування спроможних територіальних громад
-                      У Звенигородчан дуже багато стереотипів щодо нинішньої адмінреформи. Зокрема присутні асоціювали її з медичною реформою, згідно якої нібито мають закрити центральну райлікарню і жителі змушені будуть їхати лікуватися до Умані. Але ми роз’яснили, що наразі це дві різні реформи і поєднувати їх недоречно, - пояснив експерт «Офісу реформ» Сергій Слинько. – Існує також стереотип, що реформа призведе до закриття шкіл і дитсадочків, а в результаті – багато людей втратять роботу. Натомість ми надали роз’яснення, що реформа може призвести не до скорочення, а розширення штатів соціальної сфери, адже ті працівники, які будуть вивільнені із райдержадміністрацій, безперечно знайдуть своє місце в аналогічних закладах об’єднаних громад. Окрім того, значно збільшиться фінансування за рахунок «притоку» податків – у деяких селах, за прогнозами, загальна сума становитиме 4-5 мільйонів. Проте громадам слід активізувати роботу по об’єднанню, адже самі ті села і міста, які об’єднаються першими, отримають кошти від Фонду регіонального розвитку, що ж до громад-аутсайдерів, то вони можуть втратити таку можливість.

Цікавило присутніх також питання про ініціювання райрадою створення звенигородського повіту. Експерт пояснив, що перший етап – це об’єднання у громади і лише потім можна говорити про повіти чи інші аналогічні укрупнення районів чи областей. Також було розтлумачено, що на законодавчому рівні питання укрупнення районів та областей неврегульоване, проте враховуючи бажання депутатів райради можна відповідні законодавчі ініціативи лобіювати через місцевого нардепа.
Нині на Звенигородщині проходить вивчення громадської думки щодо питання об’єднання громад.


Немає коментарів:

Дописати коментар