понеділок, 26 січня 2015 р.

Срібло замість золота, або неймовірні пригоди черкаських студентів у криму.

Випробування холодом та голодом пройшли черкаські спудеї на Всеукраїнському молодіжному фестивалі «Фабрика майбутнього» в Криму.
Незважаючи на те, що дійство відбувалося за ніби-то потужної підтримки Кабінету міністрів України, Державної служби молоді та спорту України, Ради міністрів АР Крим та Севастопольської міської державної адміністрації, із погодою організатори все-таки не розрахували. 700 осіб, що приїхали позмагатись у спортивному завзятті, артистичності та винахідливості, зустріли сніг, холодний вітер та... відсутність опалення у літніх будиночках. Через надмірну напругу від маленьких обіг­рівачів перегорів підземний електропровід, і як результат — перестала працювати кухня. Та черкаські екстремали не злякалися випробувань і вибороли друге місце.
«Фабрика майбутнього» відгриміла у селі Орлівка Севастопольського району 11-13 листопада. Відбувався подібний захід вперше, тож перший млинець вийшов нанівець. Низький рівень організації змусив половину учасників поїхати першого ж дня, ще 200 осіб евакуювали другого, коли за відсутності електроенергії студентам довелось грітися біля вогнищ. Проте відчайдушні черкаські дівчата не побоялись виступати у вечірніх сукнях на відкритій літній сцені, чим вразили і учасників, і організаторів.
— У мене була особиливо «весела» ситуація: вирішивши погрітись чаєм, я першого ж дня дуже опекла ногу, та незважаючи на це, вийшла співати у босоніжках. Насправді, на сцені було й не холодно, бо відчувалась підтримка глядачів, — розповідає учасниця черкаської делегації, студентка ЧНУ імені Б. Хмельницького Тетяна Демерлій.
Запальна пісня «Амерікен бой» разом зі сценками зі студентського життя та авторським шлягером про студентство Черкащини розігріли глядачів, а от по-справжньому подивуватись довелося журі. Вразив їхній винахід студента ЧДТУ Василя Заїки «Енергія в кишені» — прилад, який може виробляти електроенергію під час руху людини.
— Ідея проста, як і все геніальне — це батарейка, схожа на «вічний двигун». Всередині циліндра із п’єзокераміки є кулька, що, вдаряючись об стінки приладу, виробляє електричні імпульси. Таким чином, достатньо просто покласти батерейку в кишеню та займатись власними справами і матимете чудову підзарядку для різних приладів: ноутбуків, телефонів, рацій, медичного обладнання, — пояснює Василь Заїка.
Презентація винаходу черкащанина посіла перше місце в «Інноваційних технологіях» — одному із чотирьох секцій фестивалю (серед інших «Здоровий спосіб життя», «Молодіжна політика», «Демократичний розвиток держави»). Та виявилась... єдиним серйозним проектом, навколо якого і організувалась робота групи-переможця. Що ж спонукало організаторів віддати перше місце іншій людині — для нас загадка, адже цей винахід запатентований на кафедрі комп’ютеризованих та інформатизованих технологій у приладобудуванні Черкаського державного технологічного університету.
Додому черкащани повезли «срібло» і обіцянку отримати ноутбук (премія за друге місце), а ще — розуміння того, що будь-які труднощі можна подолати, якщо поряд — згуртована та відчайдушна компанія.
Матеріал опубліковано на сайті http://kray.ck.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар