понеділок, 26 січня 2015 р.

Рятувальники, журналісти та представники громадських організацій будували «Динамічну мережу»

Нова форма роботи з громадськістю – «Динамічна мережа» була презентована вЧеркасах під час зустрічі рятувальників та громадських активістів. Рятувальники, волонтери та журналісти не лише змогли обговорити поточні проблеми, а й напрацювати перспективний план взаємодії на найближчий місяць та навіть наступний рік. Новизна «динамічної мережі» полягає в тому, що загальне обговорення окремих тем проводить в невеликих групках.
На першому етапі роботи учасники «мережі» за допомогою «мозкового штурму» напрацьовують рішення проблеми, записуючи усі ідеї. На другому етапі всі групи «перемішуються» і кожен з учасників у новій групі презентує свою тему і вислуховує критику. На третьому етапі учасники повертаються до початкових груп і узгоджують остаточний план дій. Це дає можливість усім учасникам взяти активну участь у обговоренні, висловити власну думку, а також почути «свіжі ідеї» спеціалістів із різних галузей. - Автором саме такої форми роботи є український політолог Тарас Плахтій. Вона дозволяє швидко та ефективно працювати з великою кількістю людей з різних організацій. Кожен з них має власний досвід, свої запити і власні «рецепти» вирішення тих чи інших питань. Тож сьогодні ми зібралися не лише для того, щоб просто поговорити, а й намітили конкретні спільні справи.
Серед них – проведення спільних заходів для дітей та молоді із черкаською ГО «Пласт», освітня програма «Рівний - рівному» з БФ «Інсайт», що передбачає підготовку інструкторів з пожежної та техногенної безпеки серед старших школярів, спільне з ГО «Громадський БлокПост» патрулювання міста та чергування в пунктах обігріву під час сильних морозів, - розповів речник начальника Управління ДСНС у Черкаській області Костянтин Проценко. Слід зауважити, що подібна форма роботи була цікавою та корисною не лише для організаторів заходу, а й для активістів-учасників, більшість з яких уже давно та активно співпрацює з обласною рятувальною службою. - Для нас було дуже корисно брати участь у тренінгах та майстер-класах, організованих Управлінням ДСНС, оскільки ми навчились поводитись у надзвичайних ситуаціях, надавати першу медичну та психологічну допомогу, але, звісно на навчанні невеликої групи людей не варто зупинятись.
Сьогодні у нас з’явилось багато цікавих ідей, які можна втілити в життя – від профілактичних молодіжних флеш-мобів, до акцій, спрямованих на покращення не лише рівня обізнаності, а й професійної підготовки медиків, соціальних працівників та рятувальників, - поділився думками секретар Координаційної ради сил Майдану Черкащини Данило Майоров. Серед ідей, напрацьованих під час зустрічі, було як покращення і розширення уже звичних для рятувальної служби заходів (як, наприклад, екскурсії до пожежної частини чи проведення майстер-класів у дитячих таборах), так і зовсім нові форми роботи. Дякуючи громадським активістам за плідну співпрацю, рятувальники нагородили грамотами членів обласного Товариства Червоного Хреста та ГО "Паритет". Рятувальники закликають усіх небайдужих приєднуватися до волонтерського корпусу ДСНС, адже таким способом можна не лише реалізувати себе у різних сферах громадської роботи, а й допомогти іншим.

Матеріал опубліковано на сайті http://ck.mns.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар