понеділок, 26 січня 2015 р.

Черкаси: рятувальники організували навчання для волонтерів


На навчально-тренувальному майданчику державної пожежно-рятувальної частини №19 по охороні ПАТ «Азот» громадські активісти пройшли «курс молодого бійця».
Врятувати із диму «Яшку», без втрат пройти мінне поле, подолати вогневу смугу з перешкодами, ліквідувати пожежу, провести реанімаційні дії та зупинити кровотечу, а «на десерт» - вивести потерпілого зі стану ступору і паніки. Ні, це не сценарій фільму «Місія нездійсненна». Це «курс молодого бійця», який волонтери «Координаційної ради сил Майдану Черкащини» пройшли всього за півдня. Під керівництвом досвідчених фахівців-саперів, газодимозахисників, вогнеборців, представників Червоного Хреста, військового хірурга та екстремального психолога волонтери освоїли ази першої реанімаційної, медичної та психологічної допомоги, випробували себе вогнем та димом. І, хоча серед 25 «майданівців» більшість мала практичний досвід дій у надзвичайних ситуаціях, зізнаються – більшість інформації для них була новою.
- Наші хлопці не лише збирають допомогу для українського війська, а й самостійно відвозять її на передову, тому такі знання надзвичайно важливі для нас. І, хоча більшість служили в армії, проте подолання смуги перешкод не всім було під силу, - коментує учасник ГО «Автомайдан Черкаси» Святослав Хмара.
А на смузі перешкод і справді було непросто. Адже після порятунку 80-кілограмового потерпілого із задимленого приміщення необхідно було не лише пройти через вогонь, а й подолати труби, палаючі лабіринти, висотні вежі та високі паркани. Проте з цим завданням з честю справилась навіть єдина жінка з громадського «спецназу» - учасниця ГО «Громадський Блокпост» Світлана Кравцова.
- У теплодимовій камері було моторошно, оскільки майже нічого не видно, а коли «відключається» один із органів відчуття – це завжди неприємно і викликає паніку. Страшно було і під час проходження палаючої смуги перешкод, коли горіло волосся і плавилося взуття. Але це дуже корисний досвід, і якщо доведеться зайти у справжнє палаюче приміщення, думаю я зможу акумулювати свою волю і надати допомогу тим, хто цього потребує, - ділиться роздумами Світлана.

Після тренувального етапу волонтерів чекав не менш складний піротехнічний майданчик, під час якого «майданівці» вчилися розрізняти різні види боєприпасів та правильно знешкоджувати міни та «розтяжки». Учасники навчань просто засипали питаннями керівника групи піротехнічних робіт Володимира Кравця, адже він разом із іншими черкаськими саперами цілий місяць працював у звільненому Слов’янську, розміновуючи ТЕС та інші стратегічні об’єкти.
- Історія дослідження боєприпасів та інструкції по убезпеченню життя пишуться кров’ю, каліцтвами і жертвами. Ми дуже сподіваємось, що такі практичні заняття допоможуть нашим волонтерам, а також людям, яких вони навчать у подальшому, вберегтися самим та вберегти інших від смертоносної дії вибухонебезпечних предметів. Сьогодні волонтери змогли побачити боєприпаси не у якості музейних експонатів під склом, а схованими у землю або замаскованими у якості «розтяжок». Саме такими, якими вони можуть зустрітися під час виконання волонтерських завдань у реальному житті, - зауважив Володимир Кравець.

Не менш важливим та необхідним для громадських активістів виявився і медикопсихологічний етап. На цьому етапі одночасно працювали три навчальних пункти: на першій станції волонтери за допомогою манекена вчилися проводити серцево-легеневу реанімацію, на другій – накладати пов’язки та джгути для зупинки кровотечі, на третій – надавати екстрену психологічну допомогу у групах та в парах: долати ступор та паніку. Як зауважили самі волонтери, абсолютно усі отримані навички вони зможуть практично використовувати у повсякденному житті.
- Сучасна людина потребує комплексного підходу до вирішення своїх проблем, адже надзвичайні ситуації трапляються дуже часто і кожен з нас не застрахований від них. Тим більше зараз наша країна перебуває у стані війни, тож кожен повинен знати як діяти у випадку надзвичайних подій. Тому дуже важливо не лише пояснити, а й практично навчити волонтерів прийомам практичної психології та екстреної медицини, - коментує керівник психологічної служби Управління Леся Коротяєва.

Оскільки на території ДПРЗ-1 по охороні ПАТ «Азот» одночасно працювало три навчальних майданчики усі 25 «бійців» Координаційної ради сил Майдану Черкащини змогли пройти весь курс підготовки усього за чотири години. Приємним «бонусом» для громадських активістів виявився майстер-клас із в’язання вузлів та екскурсія підрозділом, під час якої кожен з них зміг оглянути унікальну протипожежну техніку.

- Єдиний у Черкаській області протипожежний танк, обладнаний імпульсною установкою пожежогасіння на шасі танка. Має 50 стволів. Призначений для гасіння надзвичайно масштабних пожеж з допомогою спеціального порошку для пожежогасіння, - широким жестом демонструє гордість загону начальник ДПРЗ-1 Юрій Литвин. – А тут ви можете побачити наш «ліфт» - труби для швидкого спуску.

До речі, спуститись по трубі мав можливість кожен бажаючий. Окрім цього після завершення заходу активісти поділилися враженнями, заповнивши спеціальні опитувальні листи. Такий зворотній зв’язок дасть можливість фахівцям Управління з кожним разом удосконалювати навчальну програму.
- Сьогоднішні навчання – це черговий етап навчальної програми, яку, за ініціативи начальника Управління Віктора Гвоздя ми уже другий місяць впроваджуємо на теренах обласного центру. Практично щотижня у вищих навчальних закладах, на базі навчального центру Управління, пожежно-рятувальної виставки та аварійно-рятувального загону спецпризначення ми проводимо навчання волонтерів азам надання першої психологічної та медичної допомоги, а також прийомам проведення реанімаційних заходів. Сьогодні ж ми вирішили об’єднати усі ці курси в комплексні навчання і попрацювати з керівниками та активними учасниками таких громадських організацій як «Автомайдан Черкаси», «Ультрас Черкаси», «Громадський блокпост», «Народний контроль», «Паритет», «Самооборона Майдану», «Щит Черкаси» та «Велопатруль Черкаси». Нині вони не лише є лідерами думок, а й тим громадським активом, який реально працює над формуванням громадянського суспільства та допомагає армії. Частина представників цих громадських формувань уже давно працює з нами на волонтерських засадах, а подібні заходи дають можливість по-перше, залучити до волонтерського руху ще більше людей, а по-друге, збільшити кількість людей, що володіють правилами протипожежної безпеки, - зауважив перший заступник начальника Управління ДСНС у Черкаській області Сергій Сташенко.
Зважаючи на значну зацікавленість громадськості подібними заходами фахівці Управління планують проводити навчальні курси «Ази рятувальних дій у надзвичайних ситуаціях», проводити на постійній основі. Вже на наступному тижні рятувальники та представники Координаційної ради сил Майдану Черкащини зустрінуться за круглим столом, щоб обговорити плани та перспективи подальшої співпраці.


Матеріал опубліковано на сайті http://ck.mns.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар