субота, 31 січня 2015 р.

Рятувальники провели тренінг для юних кореспондентів



Черговий тренінг для майбутніх журналістів відбувся з ініціативи черкаських рятувальників у Черкаському обласному молодіжному ресурсному центрі. Учасниками заходу стали вихованці гуртка «Юний кореспондент» Центру дитячої та юнацької творчості. Про секрети рятувального та журналістського ремесла майбутні «акули пера» дізнавалися від фахівців прес-служби Управління ДСНС у Черкаській області та відповідального редактора сайту «Прочерк» Назара Вівчарика. Тренінг «Журналістські матеріали про надзвичайні ситуації: як уникнути помилок» був організований у межах обласного етапу Всеукраїнського дитячого конкурсу на протипожежну і техногенну тематику.

Що в імені твоєму?

Для початку тренери вирішили дізнатися: як же маленькі всезнайки розуміють поняття «пожежник», «рятувальник» та «рятувальна служба». Для цього організували гру в асоціації. Як виявилось, діти асоціюють рятувальну роботу з небезпекою для життя, пожежами, повенями, аваріями. Що ж до поняття «рятувальник», то з ним найчастіше пов’язували слова «сила», «мужність», «витривалість» та «безстрашність».
- У будь-якій справі важливе розуміння основ, своєрідних «підмурків» вашої майбутньої статті. Тому насамперед ми попрацюємо з понятійним апаратом. Розберемось у тому, хто такий пожежник і чим він відрізняється від пожежного інспектора. Що повинен знати і вміти будь-який вогнеборець та чим різняться слова «рятувальник» та «рятівник», - так розпочала тренінгове заняття фахівець відділу інформації та комунікацій з громадськістю Управління Ірина Коваль.
Після того, як юні всезнайки збагатили свої знання на рятувальну тематику, прийшов час порції знань з основ журналістики. Назар Вівчарик цікаво і доступно розповів дітям про джерела пошуку інформації та інформаційних приводів, а також за допомогою мультимедійної презентації продемонстрував способи підбору вдалого кута подання матеріалу.
- Джерела інформації оточують нас повсюди. Це і довколишня дійсність, і учасники та свідки подій, і документи, що стосуються того чи іншого явища чи процесу. Головне визначитися – для кого ви готуєте матеріал, які потреби та інтереси вашої аудиторії. Адже вибір правильного кута подання – половина успіху матеріалу, - зауважив Назар.

Ми писали, ми трудились

Після теоретичної частини майбутніх журналістів чекали практичні вправи: тренування пам’яті за допомогою гри «зіпсований телефон», а також створення плану майбутніх публікацій.
- Усі ви – претенденти на перемогу у дитячому літературному конкурсі, тож пропоную розпочати роботу над майбутніми публікаціями прямо зараз, - запропонувала юним кореспондентам Ірина Коваль. – Зараз кожен з вас визначить героя свого майбутнього нарису, опише кут подання матеріалу та вкаже основних коментарів, - так прозвучало завдання.
І діти із завзяттям взялись його виконувати. Всього за кілька хвилин юні кореспонденти сформували «кістяк» майбутніх публікацій, які зовсім незабаром стануть конкурсними роботами.

«Не святі горшки ліплять»

Метою тренінгу було не лише ознайомити юних журналістів з професією рятувальника та відкрити деякі секрети журналістського ремесла, а й вселити в них віру в себе.
- Усе в нашому житті залежить лише від нас самих. І кожен з вас може бути тим, ким захоче, варто лише правильно сформулювати бажання і наполегливо йти до мети. Сьогодні ви познайомилися з людьми, щоденна робота яких – здійснювати неможливе: рятувати людей з води та вогню, зупиняти хімічну небезпеку, знешкоджувати боєприпаси, тобто встигати на кілька хвилин раніше смерті. Якщо їм вдаються такі грандіозні справи, то і у вас теж неодмінно все вдасться, - підбадьорила дітей заступник директора Черкаського обласного Молодіжного ресурсного центру Аліна Кордюк.
У підтвердження своїх слів тренери продемонстрували фільм про бойову роботу черкаських рятувальників, а також відео з навчань волонтерів.
По завершенню тренінгу кожен з учасників отримав сертифікат, а тренер Назар Вівчарик – подяку від обласної рятувальної служби. По завершенню, під час кави-паузи учасники заходу змогли обговорити плани співпраці на майбутнє.

P.S. «З перших уст»

Учасниця гуртка «Юні кореспонденти» Владислава Чуприна: Вважаю, що тренінг був корисним і дуже цікавим. Завдяки ігровій формі подачі інформації ми зовсім не втомилися і навіть встигли за дві години відчути дружню і теплу атмосферу заходу. Пізнавальним для нас був як блок, присвячений роботі рятувальної служби, так і презентація, що стосувалась пошуку джерел інформації. Я уже зараз обдумую свою майбутню статтю.

Керівник гуртка «Юні кореспонденти» Надія Чередник: Приємно вразив високий рівень проведення тренінгу та професійний рівень тренерів. Усе було продумано до дрібниць – інформаційні блоки змінювались рухливими іграми, а серйозні завдання – жартівливими вправами. Тому для дітей двогодинний тренінг пролетів як одна мить. Окрім того, це ще й згуртувало наш колектив, у якому займаються діти різного віку.

Відповідальний секретар сайту «Прочерк» Назар Вівчарик: Для мене це був новий, цікавий і корисний досвід, адже в ролі тренера я вперше. Вважаю, що мені дуже пощастило з аудиторією, адже діти активні, допитливі, ерудовані. Всі вони відразу «включилися» в роботу, тож цілком можливо, що у нас підростає багато талановитих журналістів.



Немає коментарів:

Дописати коментар