понеділок, 26 січня 2015 р.

Рятувальники навчали волонтерів практичній медицині

В обласному центрі відбулися заняття з військово-патріотичної підготовки Тактика ведення бою, переміщення в групах, перша медична допомога, сапернасправа, основи самозахисту – усі ці важливі для майбутнього солдата нелегкі науки можуть освоїти на щотижневому військово-патріотичному вишколі черкаські юнаки. Заняття для них на базі колишнього дитячого табору «Орлятко» в мікрорайоні Дахнівський проводять інструктори з ГО «Пласт».
Нещодавно до навчання добровольців долучився також один із бійців Нацгвардії та медик аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС у Черкаській області Юлія Малиновська. - У нинішній ситуації знання з надання першої медичної допомоги необхідні всім, адже наша країна уже понад півроку перебуває у стані неоголошеної війни. А тим юнакам, які потенційно можуть потрапити в зону бойових дій, знання з практичної невідкладної медицини особливо необхідні, адже вони щохвилини ризикуватимуть життям, - пояснює фельдшер аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС у Черкаській області Юлія Малиновська.
– Тому мій тренінг був спрямований, насамперед, на передачу знань з основ оперативно-тактичної допомоги пораненим. Адже 80% поранених гине на полі бою або по дорозі до госпіталю, тому що їм вчасно не було надано кваліфіковану медичну допомогу. А на те, щоб зорієнтуватися на полі бою, забрати пораненого у безпечне місце іпровести перші реанімаційні дії у солдата – лічені хвилини, а інколи - навіть секунди. - У нас є 14 секунд, щоб зорієнтуватися та визначити, які ушкодження отримала людина, які саме поранення становлять найбільшу загрозута яку потрібно надати допомогу, - розповідає Юлія Малиновська. Далі в хід ідуть джгути, перев’язочний матеріал, знеболювальні. Як стверджує лікар, підготовлена людина, провівши правильну перев’язку, може навіть запобігти подальшій ампутації кінцівок.
- Багато питань в ході тренінгу виникало про наповнення аптечки, надання першої допомоги при кульових та осколкових пораненнях. Взагалі, група була дуже активною, хоча деяким хлопцям лише нещодавно виповнилось 16. Та всі вони розуміють – ці знання колись можуть врятувати не одне життя, - підсумовує Юлія Малиновська. Про користь від спільних навчань говорять і організатори «Вишколу», які проводять усе власними силами, сподіваючись, що колись ці функції нарешті перебере на себе держава. - Ми дуже вдячні Управлінню державної служби з надзвичайних ситуацій у Черкаські області за допомогу і підтримку під час проведення заходу. Нам під час вишколів нам бракувало порад кваліфікованого медика, а знання прийомів надання медичної допомоги у зоні військових дій зараз одні з найбільш затребуваних, - ділиться думками представник ГО «Пласт» Даниїл Майоров. – На жаль, поки-що ДСНС – єдина державна організація, яка так тісно співпрацює з волонтерами у плані військово-патріотичного виховання молоді. Нагадаємо, що медики АРЗ СП за власної ініціативи нещодавно пройшли 5-денні курси з основ тактичної медицини у місті Харкові. Організаторами курсів стали лікарі-волонтери з США, які мають безцінний досвід надання медичної допомоги в зоні військових дій. Зараз проект триває у різних регіонах України, а черкаські лікарі планують запросити американських колег до обласного центру. Триватиме і співпраця пластунів та рятувальників. Уже заплановано серію тренінгів з тактичної медицини як у польових умовах, так і на навчальній базі базі Управління.

Матеріал опубліковано на сайті http://ck.mns.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар