понеділок, 26 січня 2015 р.

Громадські активісти вчилися рятувати життя

Як почувається людина у задимленому приміщенні? Які підручні матеріали можнавикористати, щоб накласти шину? Які існують рефлекторні точки, що допомагають вивести потерпілого зі стану ступору? – відповіді на ці та інші життєві питання дізнавались представники громадських організацій Черкащини під час тренінгу під назвою «Майстер-клас з порятунку життя». Тренінг включав у себе кілька етапів, серед яких рятувальний, медичний та психологічний. Під час заходу учасники мали можливість поспілкуватися з професійними рятувальниками, військовим реаніматологом, хірургом та «екстремальним» психологом. Окрім цього під час практичних занять кожен громадський активіст зміг приміряти кисневий апарат для дихання у забрудненому середовищі та спуститися до газодимової камери, потренуватися у зупинці кровотечі та фіксації переломів, а також відчути себе у центрі збудженого, агресивного натовпу і спробувати правильно вибратися з нього.
- Захід викликав справжній ажіотаж серед громадських активістів міста, адже знання з надання правильної реанімаційної, медичної та психологічної допомоги завжди є важливими, а у неспокійний час військових дій – життєво необхідними. Участь у тренінгу взяли понад 30 представників різноманітних громадських організацій, серед яких КМГО «Молода Черкащина», ГО «Народний контроль», ГО «Черкаський БлокПост», НСОУ «Пласт», ГО «Благодійний фонд «Сфера добра», обласний військовий комісаріат та молодіжний ресурсний центр. Радує нас і те, що відгукнулися представники навчальних закладів від дитячих садочків та гімназій, до Черкаського національного університету, Черкаського державного технологічного університету та Інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля.
Це свідчить про те, що тема безпеки та допомоги людині у надзвичайній ситуації цікава для всіх. Тепер педагоги, які пройшли відповідне навчання, зможуть урізноманітнити процес навчання своїх підопічних – учнів, студентів, курсантів. А колектив Управління уже планує нові освітні заходи, які будуть більш інформативними та зможуть охопити якомога більшу кількість бажаючих, - зауважив речник начальника Управління ДСНС у Черкаській області Костянтин Проценко. Про користь від подібних заходів говорять і учасники заходу. Для них це можливість попередити небезпечні ситуації у власному житті та застерегти від небезпеки інших.
- Ми працюємо з дітьми, за життя і здоров’я яких відповідаємо «головою», тож умінням надавати першу медичну допомогу та навиками надання психологічної підтримки повинен володіти кожен педагог, - ділиться думками директор Черкаської гімназії №9 Василь Захарчук. – Тому отримані знання особисто я передаватиму педагогічному колективу та учням гімназії. Окрім того, в цьому році ми набрали два класи кадетів, у яких крім звичайних шкільних дисциплін викладатимуть також військово-медичну підготовку, тож знання і вміння, отримані на тренінгу, допоможуть нам краще спланувати навчальний курс. Нині Управління планує продовжувати співпрацю з активними громадськими організаціями, залучаючи все нових членів волонтерського корпусу.
- Співпраця з волонтерами та активними громадськими формуваннями, що була започаткована кілька років тому, уже дає «щедрі плоди», - коментує начальник Управління ДСНС у Черкаській області Віктор Гвоздь. – Волонтери допомагають співробітникам обласної рятувальної служби проводити профілактичну роботу серед дітей та молоді, сприяють в організації масових заходів, а частина підготовлених добровольців навіть надають допомогу під час профілактики та ліквідації надзвичайних ситуацій. Завдяки цьому вдається не лише більш якісно та професійно ліквідовувати наслідки надзвичайних подій, а й, що найголовніше, запобігти травмування людей.

Матеріал опубліковано на сайті http://ck.mns.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар